МПЦ трчајки кон Томосот на СПЦ за Романија – Чешка и Словачка стана “Црква на Северна Македонија”

Светиот синод на Православната црква на Чешка и Словачка донесе одлука за “признавање на автокефалноста на Православната црква на Северна Македонија”. Светиот синод на Црквата на Чешката Република и Словачка беше информиран за писмата на вселенскиот патријарх Вартоломеј во врска со обновувањето на евхаристичкото единство со епархиите во Северна Македонија како и за писмата на

Кој и зошто го “исфрли” Никола Карев од химната на Македонија која комунистите 5О години ја прикажуваа како неофицијална?

Читам како по само три блог – текстови сум “бугарофил” што е сосема во ред ако никој не прочитал дека моето семејство низ историјата има дадено животи на над 3О Илинденци – Првоборци и партизани на НОБ а потоа и офицери кои ја формирале ЈНА и создале границата на поранешна СФРЈ. Но тоа не ме