Илинденско – Преображенското востание – стремежот за слобода коj парцијално си го негираме

Во 2О18 и 2О19 година премиерите на Северна Македонија и Бугарија заеднички ја чествуваа и одбележаа прославата на Илинденското востание кое географски по регионите кои ги покривало правилно го носи називот Илиндеснко – Преопбраженско востание. И тој стремеж на сериозен пристап кон развојот на добрососедските односи прекина по што завладеа омразата меѓу народите поради која

Неуспешниот пуч кој требаше да ја направи Бугарија дел од Кралство Југославија по кој поимот Македонија ќе беше забранет

По државниот удар на 19 мај 1934 година новата влада на чело со Кимон Георгиев започнала со прогон и на сите членови на ВМРО и отворено водела пројугословенска политика. ВМРО е забранета а Иван Михаилов се крие. Масовно се убиваат членови на ВМРО. Парите што великодушно ги подели југословенската амбасада имаат конкретни резултати – се

Бугарскиот “Титаник” – “Струма” – од јахта на англиски маркиз до еврејски емигрантски брод

Во 1991 година во израелското пристаниште Ашдот беше поставен споменик на еврејските бегалци кои загинаа за време на Втората светска војна на бродовите Струма и Мефкуре кои потонаа во Црното Море. Но и десет години подоцна никој во градот со 18О.ООО жители не знаеше дека Струма е бугарски брод. Ни во Бугарија не се знаеше

Името Никола Вапцаров син на Јонко пријател на Цар Фердинант I и Борис III но и Протогеров и Иван Михајлов не е спорно за МКЦ во Благоевград туку правната постапка

Никола Вапцаров како бугарски поет чиј татко Јонко бил војвода на ВМОРО близок до Александар Протогеров и Иван Михајлов но и личен пријател со Цар Фердинанд I и Борис III не е спорно име за Бугарија за македонски културен центар во Благоеврад ами спорно е кој и како проба да го отвори. Само прогласениот македонски

МПЦ трчајки кон Томосот на СПЦ за Романија – Чешка и Словачка стана “Црква на Северна Македонија”

Светиот синод на Православната црква на Чешка и Словачка донесе одлука за “признавање на автокефалноста на Православната црква на Северна Македонија”. Светиот синод на Црквата на Чешката Република и Словачка беше информиран за писмата на вселенскиот патријарх Вартоломеј во врска со обновувањето на евхаристичкото единство со епархиите во Северна Македонија како и за писмата на

Тито и Апостолски за учеството на Бугарија во ослободувањето на Македонија кое го негираме и упорно го нарекуваме “пропаганда на Софија”

Што е факт а што е мит? Факт е дека Македонија како форма на организирана [ официјална – независна – суверена и самостојна држава ] за прв пат постои од 1991 година. Факт е дека претходен статус но како федерална членка има во ДФЈ [ Демократска Федеративна Југославија ] создадена на 29-ти Ноември 1943 година

Кога ќе ги отвориме архивите на УДБА и КОС – репресивните алатки на Југославија за периодот 1945 – 1991 година? Што ги плаши политичарите? Историските факти?

Поранешната пратеничка во составот на Собранието на Северна Македонија [ 2О16 – 2О2О ] Никица Корубин со свој пост на социјалните мрежи беше причината за овој прилично краток блог – текст кој сериозно говори за “заборавени” или “забранети” обврски кои политичарите во Македонија ги преземаат врз себе како одговорност со потпишувањето на Договорот за добрососедство

Што значи [ вториот ] “Томос” на СПЦ со кој МПЦ стана кираџија врз сопствениот [ народен ] имот во добар дел изграден од БПЦ?

Прво за нештата да бидат појасни зошто во овој блог – текст ќе стои МПЦ а не МПЦ – ОА е фактот што во Уставот на [ Северна ] Македонија МПЦ е запишана како “Македонска православна црква” која е спомната два пати и тоа во Член 19 со кој се гарантира слободата на вероисповест. Како