Српскиот терор врз месното население во Вардарска Бановина низ призмата на Анри Пози

Историографијата е поприлично менлива категорија во интерпретацијата но не и минлива затоа што историските факти на крајот од денот сепак ја генерираат вистината која веќе не може да биде интерпретирана на овој или оној начин – затоа што таа е биле и останала само една. А историјата за настаните и состојбите во Македонија по Првата

За масакрот на 12 младинци во Ваташа но и за Крвавиот Божиќ време е за прошка

Несомнено едно од најтрагичните но и најистакнати убиства низ историјата која и не била поштедена од цензури е “Масакрот од Ваташа”.  Но ако ги согледаме детално фактите ќе открие дека зад тој навистина трагичен инцидент повторно надничат демоните на големосрпскиот шовинизам од периодот во кој се случиле. Имено кон средината на XIX век благодарение на

Првиот претседател на ДПМНЕ за првиот претседател на ВМРО: Татарчев 1О години беше прв претседател на ВМРО па го цензурираа и левите и десните фракции a комунистите го “избришаа”

Македонската политичка сцена како никогаш во 33 години независна и самостојна Северна Македонија е поделена кон прашањето за внес на македонските Бугари во Уставот на земјата што пак е единственото барање на нашиот источен сосед кој стави и вето на обидот за почеток на пристапните преговори со Европската Унија. Согласно словото на законот легитимно е

Во моментот кога ќе помине рокот за уставни промени преговарачкиот процес со ЕУ ќе запре и за тоа најмалку ќе е виновна Бугарија

Еминентни професори па и устовотворци од кои добар дел се уште се живи во Македонија никако да ја појаснат разликата во концептот поточно формата на Бугарскиот и Уставот на Република Северна Македонија и зошто тој мора често да се менува со акцент на ЕУ интегративните процеси. Се говори само со партиски јазик и за политички

Старите навики на Балканот или како Србија ќе направи се Македонија да не влезе во ЕУ пред неа

Нормално самиот наслов и она што тој означува за солиден политиколог и познавач на состојбите што по вокација се евентуално и аналитичари би бил сосема доволен и јасен но задоени со стигмата “браќа Срби и мајка Русија” на патот кон Евро интеграциите на Северна Македонија ние сериозно развивме огромна омраза и гнев кон Бугарија иако

Самоидентификацијата на Делчев која не смее да се спори не ме прави ни современ Бугарин ниту пак помал Македонец!

Гневот на нетрпение меѓу Македонците и Бугарите кој по ниту една линија не е природен а најмалку оправдан своја втора “ескалација” овој пат со громогласна тишина [ со сите обиди на властите во Скопје и Софија за мирен собир ] се очекува да има на 4 февруари на роденденот на Гоце Делчев кога потајно радикалните

Кој и зошто го “исфрли” Никола Карев од химната на Македонија која комунистите 5О години ја прикажуваа како неофицијална?

Читам како по само три блог – текстови сум “бугарофил” што е сосема во ред ако никој не прочитал дека моето семејство низ историјата има дадено животи на над 3О Илинденци – Првоборци и партизани на НОБ а потоа и офицери кои ја формирале ЈНА и создале границата на поранешна СФРЈ. Но тоа не ме