За масакрот на 12 младинци во Ваташа но и за Крвавиот Божиќ време е за прошка

Несомнено едно од најтрагичните но и најистакнати убиства низ историјата која и не била поштедена од цензури е “Масакрот од Ваташа”.  Но ако ги согледаме детално фактите ќе открие дека зад тој навистина трагичен инцидент повторно надничат демоните на големосрпскиот шовинизам од периодот во кој се случиле. Имено кон средината на XIX век благодарение на

Името Никола Вапцаров син на Јонко пријател на Цар Фердинант I и Борис III но и Протогеров и Иван Михајлов не е спорно за МКЦ во Благоевград туку правната постапка

Никола Вапцаров како бугарски поет чиј татко Јонко бил војвода на ВМОРО близок до Александар Протогеров и Иван Михајлов но и личен пријател со Цар Фердинанд I и Борис III не е спорно име за Бугарија за македонски културен центар во Благоеврад ами спорно е кој и како проба да го отвори. Само прогласениот македонски

Кога ќе ги отвориме архивите на УДБА и КОС – репресивните алатки на Југославија за периодот 1945 – 1991 година? Што ги плаши политичарите? Историските факти?

Поранешната пратеничка во составот на Собранието на Северна Македонија [ 2О16 – 2О2О ] Никица Корубин со свој пост на социјалните мрежи беше причината за овој прилично краток блог – текст кој сериозно говори за “заборавени” или “забранети” обврски кои политичарите во Македонија ги преземаат врз себе како одговорност со потпишувањето на Договорот за добрососедство