Протогеров – Генералот од Охрид – контраверзниот лидер на ВМРО – жртва на југословенското разузнавање

На 7 јули 1928 година нешто пред полноќ двајца мажи се движеле по улицата “Егзарх Јосиф” во Софија. Истрели одекнуваат во топлата летна ноќ и двајцата паѓаат мртви. Случајни минувачи кои веднаш дошле на местото откриле дека загинатите се познатиот бугарски воен деец и еден од началниците на Воената разузнавачка служба – генерал Александар Протогеров

Атентатот во Марсеј и Черноземски – историска пресвртница која спречи затворање на “македонското прашање” засекогаш

Поприлично е нејасно како Величко Димитров Керин повеќе познат под својот псевдоним Владо Черноземски e македонски револуционер кога се работи за ВМРО но е терорист од Бугарија за неговите активности поврзани за истата организација. Историографијата не познава двоен стандард за фактите. Но ајде од крајот кон почетокот. Граѓаните и гостите во Марсеј на 9 октомври

Младотурската револуција дел од Mакедонско Oдринската епопеја – ВМОРО застапена со четири пратеници во Османлискиот парламент 19О8 – 1912

По задушувањето на Илинденско Преображенското востание во 19О3 година проблемите на населението од Македонија и Одрин се продлабочиле. Од една страна Османлиско – султанската власт не се справуваше со растечките национално ослободителни движења на своите народи под нејзина власт но ниту со апетитите на своите соседи. Од друга страна се зголемувало влијанието на Големите сили

Глигоров адвокат а внукот на Делчев градоначалник на Куманово како “българи'” за време на Цар Борис III граделе кариери

Интересно е како нештата кои се историски факти ај што сакаме ама и ги релативизираме па прикажуваме онака само како што ни одговараат. Прилично интересни реакции ми се оние на читатели кои спорат историските факти кои ги постирам на блог – постови иако јас во основа само ја [ пре ] пишувам историјата која личностите

Како комунистите ги фалсификуваа фактите па Колишевски стана “татко” на Македонија а криеле дека бил помилуван од Борис III како “син на Бугари при Мајка Бугарија”

Има една политичка догма за долгогодишниот така наречен водач на комунистичкото движење во Македонија Лазар Колишевски [ роден како Лазар Панев Колишев 12 февруари 1914 – 6 јули 2OOO ] кој беше долгогодишен водач на македонските комунисти и моќен човек во Социјалистича Република Македонија во периодот од ослободувањето на земјата до падот на комунизмот. Имено

Кој сме ние по 1ОО или 1.ООО години да ја оспоруваме националната припадност на историските фигури која самите си ја декларирале?

Изминатата година, екстремно ескалираше нетрпението, кое Македонскиот и Бугарскиот народ најчесто си го немаат како “чувство” на омраза, колку како гнев, кон нешто што и не им е целосно јасно а сериозно се темели на факти и стручен пристап на материјата, која не за “кафе муабет” но пропагандата ја креира во чајџилница. А за нештата

На кого помагаат или користат лошите односи на Македонија со Бугарија на патот кон Европската Унија?

По логиката на апсурдот кој ни е наметнат, а е еквивалент на догмата: “секогаш по линија на помал отпор”, апсолутно немав двоумење првиот блог да го посветам за состојбите помеѓу Македонија и Бугарија, како и кој тоа има интерес но и корист од сериозно навредливите тонови од двете страни на границата, кои во огромен дел,