Атентатот во Марсеј и Черноземски – историска пресвртница која спречи затворање на “македонското прашање” засекогаш

Поприлично е нејасно како Величко Димитров Керин повеќе познат под својот псевдоним Владо Черноземски e македонски револуционер кога се работи за ВМРО но е терорист од Бугарија за неговите активности поврзани за истата организација. Историографијата не познава двоен стандард за фактите. Но ајде од крајот кон почетокот. Граѓаните и гостите во Марсеј на 9 октомври

Неуспешниот пуч кој требаше да ја направи Бугарија дел од Кралство Југославија по кој поимот Македонија ќе беше забранет

По државниот удар на 19 мај 1934 година новата влада на чело со Кимон Георгиев започнала со прогон и на сите членови на ВМРО и отворено водела пројугословенска политика. ВМРО е забранета а Иван Михаилов се крие. Масовно се убиваат членови на ВМРО. Парите што великодушно ги подели југословенската амбасада имаат конкретни резултати – се

Глигоров адвокат а внукот на Делчев градоначалник на Куманово како “българи'” за време на Цар Борис III граделе кариери

Интересно е како нештата кои се историски факти ај што сакаме ама и ги релативизираме па прикажуваме онака само како што ни одговараат. Прилично интересни реакции ми се оние на читатели кои спорат историските факти кои ги постирам на блог – постови иако јас во основа само ја [ пре ] пишувам историјата која личностите

Тито и Апостолски за учеството на Бугарија во ослободувањето на Македонија кое го негираме и упорно го нарекуваме “пропаганда на Софија”

Што е факт а што е мит? Факт е дека Македонија како форма на организирана [ официјална – независна – суверена и самостојна држава ] за прв пат постои од 1991 година. Факт е дека претходен статус но како федерална членка има во ДФЈ [ Демократска Федеративна Југославија ] создадена на 29-ти Ноември 1943 година

Како комунистите ги фалсификуваа фактите па Колишевски стана “татко” на Македонија а криеле дека бил помилуван од Борис III како “син на Бугари при Мајка Бугарија”

Има една политичка догма за долгогодишниот така наречен водач на комунистичкото движење во Македонија Лазар Колишевски [ роден како Лазар Панев Колишев 12 февруари 1914 – 6 јули 2OOO ] кој беше долгогодишен водач на македонските комунисти и моќен човек во Социјалистича Република Македонија во периодот од ослободувањето на земјата до падот на комунизмот. Имено