Протогеров – Генералот од Охрид – контраверзниот лидер на ВМРО – жртва на југословенското разузнавање

На 7 јули 1928 година нешто пред полноќ двајца мажи се движеле по улицата “Егзарх Јосиф” во Софија. Истрели одекнуваат во топлата летна ноќ и двајцата паѓаат мртви. Случајни минувачи кои веднаш дошле на местото откриле дека загинатите се познатиот бугарски воен деец и еден од началниците на Воената разузнавачка служба – генерал Александар Протогеров

Српскиот терор врз месното население во Вардарска Бановина низ призмата на Анри Пози

Историографијата е поприлично менлива категорија во интерпретацијата но не и минлива затоа што историските факти на крајот од денот сепак ја генерираат вистината која веќе не може да биде интерпретирана на овој или оној начин – затоа што таа е биле и останала само една. А историјата за настаните и состојбите во Македонија по Првата

Илинденско – Преображенското востание – стремежот за слобода коj парцијално си го негираме

Во 2О18 и 2О19 година премиерите на Северна Македонија и Бугарија заеднички ја чествуваа и одбележаа прославата на Илинденското востание кое географски по регионите кои ги покривало правилно го носи називот Илиндеснко – Преопбраженско востание. И тој стремеж на сериозен пристап кон развојот на добрососедските односи прекина по што завладеа омразата меѓу народите поради која

Атентатот во Марсеј и Черноземски – историска пресвртница која спречи затворање на “македонското прашање” засекогаш

Поприлично е нејасно како Величко Димитров Керин повеќе познат под својот псевдоним Владо Черноземски e македонски револуционер кога се работи за ВМРО но е терорист од Бугарија за неговите активности поврзани за истата организација. Историографијата не познава двоен стандард за фактите. Но ајде од крајот кон почетокот. Граѓаните и гостите во Марсеј на 9 октомври

Неуспешниот пуч кој требаше да ја направи Бугарија дел од Кралство Југославија по кој поимот Македонија ќе беше забранет

По државниот удар на 19 мај 1934 година новата влада на чело со Кимон Георгиев започнала со прогон и на сите членови на ВМРО и отворено водела пројугословенска политика. ВМРО е забранета а Иван Михаилов се крие. Масовно се убиваат членови на ВМРО. Парите што великодушно ги подели југословенската амбасада имаат конкретни резултати – се

За масакрот на 12 младинци во Ваташа но и за Крвавиот Божиќ време е за прошка

Несомнено едно од најтрагичните но и најистакнати убиства низ историјата која и не била поштедена од цензури е “Масакрот од Ваташа”.  Но ако ги согледаме детално фактите ќе открие дека зад тој навистина трагичен инцидент повторно надничат демоните на големосрпскиот шовинизам од периодот во кој се случиле. Имено кон средината на XIX век благодарение на

Младотурската револуција дел од Mакедонско Oдринската епопеја – ВМОРО застапена со четири пратеници во Османлискиот парламент 19О8 – 1912

По задушувањето на Илинденско Преображенското востание во 19О3 година проблемите на населението од Македонија и Одрин се продлабочиле. Од една страна Османлиско – султанската власт не се справуваше со растечките национално ослободителни движења на своите народи под нејзина власт но ниту со апетитите на своите соседи. Од друга страна се зголемувало влијанието на Големите сили

Првиот претседател на ДПМНЕ за првиот претседател на ВМРО: Татарчев 1О години беше прв претседател на ВМРО па го цензурираа и левите и десните фракции a комунистите го “избришаа”

Македонската политичка сцена како никогаш во 33 години независна и самостојна Северна Македонија е поделена кон прашањето за внес на македонските Бугари во Уставот на земјата што пак е единственото барање на нашиот источен сосед кој стави и вето на обидот за почеток на пристапните преговори со Европската Унија. Согласно словото на законот легитимно е

Името Никола Вапцаров син на Јонко пријател на Цар Фердинант I и Борис III но и Протогеров и Иван Михајлов не е спорно за МКЦ во Благоевград туку правната постапка

Никола Вапцаров како бугарски поет чиј татко Јонко бил војвода на ВМОРО близок до Александар Протогеров и Иван Михајлов но и личен пријател со Цар Фердинанд I и Борис III не е спорно име за Бугарија за македонски културен центар во Благоеврад ами спорно е кој и како проба да го отвори. Само прогласениот македонски

МПЦ трчајки кон Томосот на СПЦ за Романија – Чешка и Словачка стана “Црква на Северна Македонија”

Светиот синод на Православната црква на Чешка и Словачка донесе одлука за “признавање на автокефалноста на Православната црква на Северна Македонија”. Светиот синод на Црквата на Чешката Република и Словачка беше информиран за писмата на вселенскиот патријарх Вартоломеј во врска со обновувањето на евхаристичкото единство со епархиите во Северна Македонија како и за писмата на