Во моментот кога ќе помине рокот за уставни промени преговарачкиот процес со ЕУ ќе запре и за тоа најмалку ќе е виновна Бугарија

Еминентни професори па и устовотворци од кои добар дел се уште се живи во Македонија никако да ја појаснат разликата во концептот поточно формата на Бугарскиот и Уставот на Република Северна Македонија и зошто тој мора често да се менува со акцент на ЕУ интегративните процеси. Се говори само со партиски јазик и за политички

Старите навики на Балканот или како Србија ќе направи се Македонија да не влезе во ЕУ пред неа

Нормално самиот наслов и она што тој означува за солиден политиколог и познавач на состојбите што по вокација се евентуално и аналитичари би бил сосема доволен и јасен но задоени со стигмата “браќа Срби и мајка Русија” на патот кон Евро интеграциите на Северна Македонија ние сериозно развивме огромна омраза и гнев кон Бугарија иако

Глигоров адвокат а внукот на Делчев градоначалник на Куманово како “българи'” за време на Цар Борис III граделе кариери

Интересно е како нештата кои се историски факти ај што сакаме ама и ги релативизираме па прикажуваме онака само како што ни одговараат. Прилично интересни реакции ми се оние на читатели кои спорат историските факти кои ги постирам на блог – постови иако јас во основа само ја [ пре ] пишувам историјата која личностите

Самоидентификацијата на Делчев која не смее да се спори не ме прави ни современ Бугарин ниту пак помал Македонец!

Гневот на нетрпение меѓу Македонците и Бугарите кој по ниту една линија не е природен а најмалку оправдан своја втора “ескалација” овој пат со громогласна тишина [ со сите обиди на властите во Скопје и Софија за мирен собир ] се очекува да има на 4 февруари на роденденот на Гоце Делчев кога потајно радикалните

Тито и Апостолски за учеството на Бугарија во ослободувањето на Македонија кое го негираме и упорно го нарекуваме “пропаганда на Софија”

Што е факт а што е мит? Факт е дека Македонија како форма на организирана [ официјална – независна – суверена и самостојна држава ] за прв пат постои од 1991 година. Факт е дека претходен статус но како федерална членка има во ДФЈ [ Демократска Федеративна Југославија ] создадена на 29-ти Ноември 1943 година

Кога ќе ги отвориме архивите на УДБА и КОС – репресивните алатки на Југославија за периодот 1945 – 1991 година? Што ги плаши политичарите? Историските факти?

Поранешната пратеничка во составот на Собранието на Северна Македонија [ 2О16 – 2О2О ] Никица Корубин со свој пост на социјалните мрежи беше причината за овој прилично краток блог – текст кој сериозно говори за “заборавени” или “забранети” обврски кои политичарите во Македонија ги преземаат врз себе како одговорност со потпишувањето на Договорот за добрососедство

Како комунистите ги фалсификуваа фактите па Колишевски стана “татко” на Македонија а криеле дека бил помилуван од Борис III како “син на Бугари при Мајка Бугарија”

Има една политичка догма за долгогодишниот така наречен водач на комунистичкото движење во Македонија Лазар Колишевски [ роден како Лазар Панев Колишев 12 февруари 1914 – 6 јули 2OOO ] кој беше долгогодишен водач на македонските комунисти и моќен човек во Социјалистича Република Македонија во периодот од ослободувањето на земјата до падот на комунизмот. Имено

Кој и зошто го “исфрли” Никола Карев од химната на Македонија која комунистите 5О години ја прикажуваа како неофицијална?

Читам како по само три блог – текстови сум “бугарофил” што е сосема во ред ако никој не прочитал дека моето семејство низ историјата има дадено животи на над 3О Илинденци – Првоборци и партизани на НОБ а потоа и офицери кои ја формирале ЈНА и создале границата на поранешна СФРЈ. Но тоа не ме

Кој сме ние по 1ОО или 1.ООО години да ја оспоруваме националната припадност на историските фигури која самите си ја декларирале?

Изминатата година, екстремно ескалираше нетрпението, кое Македонскиот и Бугарскиот народ најчесто си го немаат како “чувство” на омраза, колку како гнев, кон нешто што и не им е целосно јасно а сериозно се темели на факти и стручен пристап на материјата, која не за “кафе муабет” но пропагандата ја креира во чајџилница. А за нештата

На кого помагаат или користат лошите односи на Македонија со Бугарија на патот кон Европската Унија?

По логиката на апсурдот кој ни е наметнат, а е еквивалент на догмата: “секогаш по линија на помал отпор”, апсолутно немав двоумење првиот блог да го посветам за состојбите помеѓу Македонија и Бугарија, како и кој тоа има интерес но и корист од сериозно навредливите тонови од двете страни на границата, кои во огромен дел,